Днів
Годин
Хвилин
Секунд

Міжнародна спеціалізована виставка обладнання, технологій та інгредієнтів для фармацевтичної промисловості
Березень 2023 • Україна, Київ, МВЦ, Броварський проспект, 15

Розвиток та інвестиції в фармацевтичну галузь України

news
Розвиток та інвестиції в фармацевтичну галузь України
Дизаин-без-назви.png

Обсяг інтенсивності інвестицій в фармвиробництво  вище, ніж в інших галузях і продовжує зростати. Цьому факту, безумовно, сприяє найбільша в Україні додана вартість галузі, оскільки один співробітник фарміндустрії сьогодні створює в середньому - 1,2 млн грн, випереджаючи сферу IT - 0,8 млн грн і металургію - 0,4 млн грн.
Втім, аналітики й раніше звертали увагу, що темпи зростання фармринку в Україні істотно випереджають середньоєвропейські. Так, за прогнозами Fitch Solutions, до 2023 року фармацевтичні продажі в Європі виростуть на 21,6%, до $438,6 млрд, тоді як в Україні – на 36,4%, до $4,26 млрд.
Аналітики бачать два основні чинники для зростання української фарми: розширення доступу населення до медичних послуг та гармонізація регуляторних документів між регіонами Європи, яка допоможе знизити адміністративні витрати і полегшить схвалення, реєстрацію і запуск продуктів.
Минулого року позитивний вплив на зростання ринку мав ще й дозвіл здійснювати замовлення препаратів онлайн, що розширило їх доступність.
Крім того, експерти очікують, що український фармринок у найближчі роки активно розвиватиметься у зв'язку з подальшим провадженням медреформи, розширенням програми бюджетного відшкодування вартості препаратів та поліпшення регуляторного середовища, зокрема, процедури реєстрації ліків і контролю їх якості.
Великі надії індустрія покладає й на сегмент генеричних препаратів, що є – відтворенням інноваційних лікарських засобів, у яких закінчився термін патентного захисту. Вітчизняні компанії щорічно виводять в ринок нові генерики, тим самим збільшуючи доступність лікування для українців.
У цілому ж, нині перед фармою в Україні стоїть завдання зберегти динаміку зростання і позиції на ринку. Досягнення цих цілей пов’язане з інвестиціями в технології, дослідженням та розробкою, а також проектами з оцифрування процесів.