Днів
Годин
Хвилин
Секунд

Міжнародна спеціалізована виставка обладнання, технологій та інгредієнтів для фармацевтичної промисловості
Березень 2023 • Україна, Київ, МВЦ, Броварський проспект, 15

Програма COVAX. Що це?

news
-
Всесвітня організація охорони здоров'я буде виплачувати компенсації постраждалим від побічних реакцій на вакцини від короновірусу, поставлені в рамках програми COVAX.

Програма COVAX розрахована на бідні країни, що розвиваються, які з огляду на низьку платоспроможність можуть залишитися без якісних вакцин від короновірусу. Для таких держав ВООЗ готова поставляти вакцини на пільгових умовах за спеціальною ціною і в обмежених кількостях.
 
Проте, поки жодна вакцина від короновірусу не отримала повного схвалення ні від ВООЗ, ні від провідних світових регуляторів, в силу обмеженої кількості даних і стислих термінів розробки. Всі препарати, що застосовуються в світі проти COVID отримали схвалення на екстрене медичне застосування, що являє собою відсутність прямої відповідальності виробників за побічні реакції. Цю відповідальність на себе повинні взяти країни, які проводять імунізацію, або ВООЗ, як куратор програми COVAX, враховуючи її роль як глобального регулятора.
 
Побічні реакції на вакцини від короновірусу вже досить непогано вивчені, вони в основному обмежуються алергічними реакціями різного ступеня тяжкості. ВООЗ готова компенсувати постраждалим збиток від побічних реакцій на вакцини, що поставляються в рамках COVAX, щоб знизити кількість судових позовів і полегшити проведення вакцинальної кампанії в світі.
 
План компенсації поширюється на 92 бідні країни, серед яких більшість держав Африки і Південно-Східної Азії. Програма буде діяти до 30 червня 2022 року.
 
У ВООЗ відзначили, що країни, які проводять вакцинацію населення, також розроблять і введуть свої місцеві плани компенсації збитків від побічних реакцій, щоб пацієнти були захищені.

Джерело:https://pharma.net.ua/news/world/25106-voz-kompensiruet-pobochnye-effekty-vakcin-protiv-koronavirusa