Днів
Годин
Хвилин
Секунд

Міжнародна спеціалізована виставка обладнання, технологій та інгредієнтів для фармацевтичної промисловості
Березень 2023 • Україна, Київ, МВЦ, Броварський проспект, 15

Закупівля препаратів від рідкісних захворювань

news
-
Про швидкий запуск механізму договорів керованого доступу (ДКД) вчора повідомила заступник Міністра охорони здоров'я України Ірина Садов'як. Вона заявила, що на закупівлю ліків за механізмом ДКД вже виділили 1,3 млрд грн, а сам механізм дозволить істотно знизити ціни на і ліки, що закуповуються. Чиновниця підкреслила, що ДКД дозволять купувати ліки для хворих на орфанні захворювання, адже саме ця програма закупівель все частіше піддається критиці пацієнтських організацій за свою неефективність.
Садовяк додала, що ДКД дозволять розширити і номенклатуру ліків,  що закуповуються за бюджетні гроші, механізм стане пріоритетним в питаннях закупівлі нових лікарських препаратів.
Однак, як зазначив інший заступник міністра Ігор Іващенко, МОЗ стимулює компанії реєструвати все більше препаратів в нашій країні, зокрема і орфанні . Але для повноцінного запуску механізму ДКД необхідно внести зміни в закон про публічні закупівлі, що може затягнутися в часі.
В свою чергу, міністр МОЗ Арсен Жумаділов в ході публічного діалогу "Держпідтримка пацієнтів з рідкісними захворюваннями" повідомив, що його відомство готове почати закупівлю орфанних ліків не чекаючи, поки МОЗ вирішить питання з запуском ДКД. МОЗ також готове закуповувати такі ліки незалежно від того, чи подали фармвиробники  досьє на свої препарати для оцінки медичних технологій, і чи будуть внесені зміни в закон про державні закупівлі.
Закупівлю орфанних ліків готові почати як тільки МОЗ затвердить паспорти бюджетних програм і номенклатуру для закупівель.

Джерело: https://pharma.net.ua/news/ukraine/25129-mzu-gotovo-nachat-zakupki-orfannyh-lekarstv-ne-dozhidajas-zapuska-dogovoro-upravljaemogo-dostupa